Searching...
Wednesday, May 2, 2012

Μα αυτός είναι Φιλελεύθερος...

Το παρόν κείμενο υπογράφει ο Θανάσης Γρηγορόπουλος. Ο Θανάσης είναι ένας από τους πλέον συμπαθείς και αναγνωρισμένους blogger, αλλά τη συγκεκριμένη ανάρτηση επέλεξε να την κάνει ονομαστικά, ως απάντηση στα σαθρά στερεότυπα με τα οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι ακόμα και σήμερα τους ιδεολογικούς χώρους που δεν γνωρίζουν. Με την άδεια του λοιπόν:

Αγαπητοί κατηχούμενοι,

Έλαβα χθες ένα μήνυμα από έναν φίλο που έλεγε τα εξής:

"Ο ΜΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΕΡΕΥΘΕΡΟΣ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ? ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΔΕΞΙΟΣ"

Σας κοινοποιώ την απάντηση μου γιατί είμαι σίγουρος ότι χωρίς αυτήν δεν μπορείτε να ζήσετε:

Στην Αμερική φιλελεύθεροι είναι οι αριστεροί που θέλουν δωρεάν υγεία, παιδεία και καθολική ασφάλιση, όπως και ο Μάνος. Στην Ελλάδα που έχουμε μπλέξει το χέρι με το ταίρι, νομίζουμε ότι οι φιλελεύθεροι είναι δεξιοί!!! Και ότι αριστερά είναι ο Στάλιν...

Ο φιλελευθερισμός γεννήθηκε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα και με τις ιδέες του άλλαξε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν το ιδεολογικό υπόβαθρο της Γαλλικής επανάστασης. Αλλά η Ελλάδα εκείνον τον καιρό είχε Τουρκοκρατία και το έχασε το τρένο. Όταν ξύπνησε ήταν αργά και ασχολιόταν αν πρέπει να έχει βασιλιά ή όχι.

Έτσι φτάσαμε σήμερα να νομίζουμε τους φιλελεύθερους δεξιούς!

Παρένθεση: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν φιλελεύθερος...

Οι ιδέες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κοινωνικού συμβολαίου, της συνταγματικής δημοκρατίας γεννήθηκαν από τον φιλελευθερισμό. Το δικαίωμα στην ζωή, την ιδιοκτησία και την ελευθερία είναι ιδέες που γεννήθηκαν από τον φιλελευθερισμό. Πριν τον φιλελευθερισμό, είχαμε την εκκλησία και τους βασιλιάδες. Μετά ήρθαν οι φιλελεύθεροι και κάνανε τον διαφωτισμό και βγήκε η ανθρωπότητα από τα σκατά και ανάσανε ύστερα από 1000 χρόνια παπισμού.


Νεό-φιλελευθερισμός είναι μια νέα τάση που στο πνεύμα της "ελευθερίας" προωθεί την απορρύθμιση των αγορών και κυρίως των αγορών χρήματος. Η εφαρμογή αυτής της ιδεολογίας σε συνδυασμό με την απίστευτη ποσότητα χρήματος που έριξε η Αμερική στην αγορά είναι που γονάτισαν την παγκόσμια οικονομία.

Η Ελλάδα όμως ποτέ δεν είχε απορρυθμισμένη αγορά. Το αντίθετο. Οικονομικά, η Ελλάδα ζει ακόμα στον Ευρωπαϊκό μεσαίωνα.

Το οικονομικό μοντέλο του μεσαίωνα βασίστηκε:
 1. στις κλειστές συντεχνίες που δεν άφηναν κανέναν να μπει μέσα για να μην χάσουν πελατεία και
 2. στα φέουδα όπου ο άρχοντας έκανε ό,τι γούσταρε και δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν.
Δυστυχώς, έτσι λειτουργεί ακόμα η Ελλάδα σήμερα. Με κλειστές συντεχνίες που προστατεύονται από το κράτος και με διαπλεκόμενους φεουδάρχες (πολιτικούς και επιχειρηματίες) που έχουν πιάσει ο καθ' ένας ένα βυζί και το αρμέγουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο φιλελευθερισμός όπως έχει εφαρμοστεί σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως την βόρεια. Πολύ απλά, όταν οι Ευρωπαίοι είχανε διαφωτισμό, εμείς είχαμε πασάδες. Είναι λοιπόν παράλογο να κατηγορεί κάποιος τον φιλελευθερισμό για την σημερινή κατάντια της Ελλάδας.

Ιστορικά, δεξιά στην Ελλάδα σημαίνει παρακράτος, βασιλεία και κρατισμός. Καμία σχέση δηλαδή με τον φιλελευθερισμό που επαγγέλλεται την ελευθερία, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και την ισότητα όλων προς τον νόμο.
Συμπερασματικά, το κύριο πρόβλημα του Έλληνα είναι ότι έχει τεράστιο ιστορικό έλλειμμα παιδείας. Έχει χάσει στην κυριολεξία επεισόδια και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την σημερινή κρίση με επιχειρήματα ξεπερασμένα και άσχετα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Liberalism

6 comments:

 1. "H κοινή λογική στην Ελλάδα αποκαλείται νεοφιλελευθερισμός & καταγγέλλεται" Α. Ανδριανόπουλος

  ReplyDelete
 2. Heart bleedin', tree huggin', commie lib'rul'. (Τελειωμένος χίπης δλδ).

  Αυτή η διαφορά στην έννοια της λέξης "liberal - φιλελεύθερος" υπάρχει όντως, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ της υπόλοιπης Ευρώπης και των ΗΠΑ.

  Π.χ. στην Σουηδία το Folkpartiet Liberalerna, νοείται σαν "αστικό" και μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό (κεντροδεξιό) από το 2006.

  ReplyDelete
 3. To μεσαιωνα τον ξεπερασαμε και χαρη στην αριστερα. Η αριστερα δεν ειναι κατ αναγκη κρατισμος οπως νομιζουν πολλοι :)

  ReplyDelete
 4. @Zaphod
  Η μη κρατικίστικη αριστερά και ο φιλελευθερισμός συνορεύουν!!!

  ReplyDelete
 5. Τι να σας πω.. "Ιστορικά, δεξιά στην Ελλάδα σημαίνει παρακράτος, βασιλεία και κρατισμός.", "Η μη κρατικίστικη αριστερά και ο φιλελευθερισμός συνορεύουν!!!", άφθονες αναφορές περί.. δικαιωμάτων... :-)

  Μία απλοϊκή ιστοριούλα σε μία απέλπιδα φοβική προσπάθεια μήπως και σας αποκαλέσουν Δεξιό.., γι' αυτό και το αναμάσημα λίγης αριστερής ιστορικής αφήγηση και λίγων αριστερών τσιτάτων... Το μόνο που έμεινε είναι να κάνετε μνεία και στον "κοινωνικό φιλελευθερισμό", να ρίξετε και κανένα J. Rawls μέσα...

  Διαβάστε παρακαλώ αυτό το άρθρο από σοβαρούς φιλελεύθερους.. http://www.blemilo.com/2013/02/blog-post.html

  ReplyDelete
 6. Αααα, μάλιστα, το Μπλε Μήλο είναι φιλελεύθερο, έτσι; Εεε λοιπόν φίλε Στέλιο, το Μπλε Μήλο είναι ο ορισμός των δεξιών, οι οποίοι τον μόνον φιλελευθερισμό που παραδέχονται, είναι τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Συνεπώς άσε τις άσχετες παραπομπές και φρόντισε καλύτερα να διαβάσεις βιβλία για το θέμα, πέρα από βαμένα blogs.

  ReplyDelete

 
Back to top!